Nieuws

December: Het is december en dan zien we weer dat het ringen van de ooievaars ons veel informatie opleverd. Er kwamen terugmeldingen uit Normandie, Niedersachsen (Duitsland), Almagro (Spanje) en Langelille! Verder konden we ontdekken dat een ooievaar welke wij voor de lens kregen, al meer dan 22 jaar oud was en dat een andere vogel eerder was afgelezen ter hoogte van Burkina Faso. Ooievaars zijn dus wereldreizigers. En niet alleen de ooievaars. De hierbij afgebeelde grutto, onze nationale vogel, stamt uit 2009 en wordt van Senegal tot Spanje etc afgelezen en dan krijg ik hem in Workum voor de lens. En recent fotografeerde ik nog een Steenloper in Callandsoog welke al 3 jaar lang tig keer wordt afgelezen in Namibie. Kortom vogels ringen leert ons veel.

Oktober: Vandaag is het 20 oktober en sinds het afgelopen weekend verblijven er zo'n 25 ooievaars in Loënga, en zodoende valt er veel leuks te fotograferen. De meeste ooievaars (80%) zijn ondertussen op trek maar er verblijven in de wintermaanden toch zo'n 500 ex in Nederland. In de regel rond Sneek zie je eigenlijk nooit zo'n grote groep, maar nu dus wel.
En als het loonbedrijf dan ook nog komt hekkelen, wordt het helemaal feest! Er ontstaat een soort van Tafeltje Dek Je !! Bij Scharnegoutum.Veel muizen, grote kevers en salamanders verdwijnen in de ooievaars snavel. En het lijkt wel of vliegen de muizen je zo in de bekVerder valt op dat de kikkers met veel meer moeite naar binnen gaan dan de muizen. Bij reigers zie je dat gedrag ook, een rat en muis hebben de reigers zo weggewerkt. Ooievaars eten doorgaans weinig kikkers, dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Maar als de kikkers je zo op een presenteerblad worden opgediend, dan eet je natuurlijk ook kikkers. Echter dat kost dus aanmerkelijk meer tijd dan het eten van een muis of mol. Dat is veelal hap, slik en weg, maar met de kikker is het een minuut of 4/5 werk en je ziet ze daarmee worstelen, want ja, al die poten lijken je in de weg te zitten.
Nu we al weer in de tweede helft van oktober zitten, zijn de meeste ooievaars al lang op trek. We wachten nu op terugmeldingen. De eerste meldingen uit Nederland van onze trekkende jongen zijn er al maar de buitenlandse laten nog op zich wachten.
Ooievaars zien we dus nu steeds minder omdat zo'n 80% in het buitenland zit. Toch wordt je af en toe weer verrast, want 7 oktober tref ik er een groepje van 6 in Boazum en op 10 oktober lopen er 9 tussen de koeien in Scharnegoutum. Ook ooievaar 2067 uit 1993 zit hier weer bij en op 7 oktober liep die ook in Boazum. Zo merken we dan ook gelijk weer hoe oud ooievaars kunnen worden.Verder is het op de vele nesten nu leeg en stil. Maar 2015 was ook weer een goed jaar voor de ooievaars. Niet dat alle nesten bezet waren maar dat zal ook nooit het geval zijn. Toch hopen we dat de 2 nesten op bijgaande foto's in 2016 wel in gebruik raken, want deze nesteigenaren hebben erg hun best gedaan, dit met een daknest in Aduard (friesestraatweg) en met een mooie paalnest! Dat is toch niets bijzonders zult u mogelijk zeggen. Dat klopt, maar als het adres, Ooievaarsweg (Zeewolde) is, dan is het toch weer bijzonder!

Augustus: Het is eind augustus en overal in ons land tref je op de mooie en bijzondere plekjes ooievaars.

Van Staphorst (Het Vergulde Ros) tot Marle (molen)

Of zoals hier bij Roodhuis (Fryslân) waar ik een tiental ooievaars tref, met heel veel meeuwen. Dit omdat boeren hier nog steeds last van muizen hebben en daarom hun land onder water zetten. De muizen komen dan tevoorschijn en zowel de ooievaars als de meeuwen zijn dan snel van de partij.

Juli: Het is 11 juli en mooi weer voor de hooioogst. En wat een fantastisch uitzicht heb je vanaf de trekker op de vele volgers welke een soort van Tafeltje dekje ontwaren. Maar ook kijkend van de andere kant naar de trekker, kijk je je ogen uit en tel je zo'n 25 ooievaars. Beetsterzwaag op en top! Met dank aan Dhr.F. d'Ansembourg dat ik een ritje meemocht op de trekker.
Ooievaars eten natuurlijk vooral regenwormen, loopkervers, slakken en af en toe een mol. Dat zie je zelden en als je dan ook nog de camera paraat hebt, ben je weer een tevreden mens.


 


Vandaag is het 3 juli en we zitten met tropische temperaturen. De ooievaars blijven echter actief want zowel op het nest in Buitenpost (paalnest) als in Noardburgum (hoogspanningmast) zijn de jonge ooievaars druk aan het poetsen in hun verenkleed.

En in Tietjerk, in park Vijversburg zien we dat de oudste jongen al vliegen, want hier 3 op het dak, 2 jongen en 1 ouder vogel (bovenste).


Juni: Vandaag 28 juni, de ooievaars blijven actief. Van voedsel zoeken tot het onderhoud van het nest. Ook nu de jongen al groot zijn blijven ze nestmateriaal aanslepen.Verder zie je op de nesten een heel wisselend beeld. Soms lekker in je uppie zoals hier in Earnewald.

 Of gezellig met 8 nesten in 1 hoogspanningsmast, zoals in Rossum.

Maar ook in Lelystad vliegen ze nog af en aan bij de hoogspanningsmast en even verderop aan de Poseidonweg kiest een ander stel weer voor een paalnest wat alleen staat. Ook daar 3 grote jongen.


 


Vandaag in enrond Earnewâld en Beetsterzwaag 75 jonge ooievaars van een ring voorzien. Het resultaat ligt nog net iets boven de 2 jongen per nest en daar kunnen we erg tevreden mee zijn.
Er was ook dit jaar zelfs nog een nest met 4 jongen. Een hoogwerker is wel een onmisbaar hulpmiddel. Want veel nesten zitten tussen de 15 tot 25 meter hoogte.
De ringen (ongeveer 3 cm groot) hebben allemaal een uniek nummer. En aan de aanduiding NLA zie je in dit geval direct dat het om een Nerderlandse ring gaat.
Niet alle jongen worden van ring voorzien wat er zijn ook nog veel nesten niet bereikbaar.


Het is vandaag 5 juni en eindelijk volop zomer. Kortom iedereen geniet van het mooie weer, iets waar we lang op hebben gewacht. De ooievaars voor onze webcam heeft nog 2 jongen en die doen het uitstekend. Ook elders gaat het goed met de ooievaars. Op de bijgaande foto's ziet u 3 jongen op een dak van een boerderij in Beetsterzwaag. Verder een boom met 2 nesten, ook in Beetsterzwaag. En als derde foto 2 nesten in een sparrebosje, jawel, ook Beetsterzwaag. Tot voor kort nestelden hier alleen Reigers, maar sinds vorig jaar kwam daar ook een Ooievaar bij en dit jaar zitten er al 5 ooievaarsnesten.Ook verspreiden de ooievaars zich steeds meer over ons land. Ik woon al 10 jaar op Makkum en had daar nog nooit een ooievaar gezien. Tot gisteren, toen waren er gelijk 2, toen mijn buurman op het land bezig was. En ook vandaag als ik langs Grou rij waar ook de boeren bezig zijn tel ik gelijk 7 ooievaars.Mei:
Het is 8 mei en het is precies 35 jaar geleden dat we als It Eibersthiem zijn begonnen. Kortom de vlag kan uit.
Op veel plaatsen zitten de ooievaars op het nest en hier en daar zie je de eerste kopjes boven de nestrand verschijnen. En die jongen in het nest blijft een geweldig mooi gezicht. En we kunnen nu weer op zeer veel plaatsen van de ooievaars genieten.
Hoe anders was dat 35 jaar geleden. Toen was er in Friesland geen enkel bezet nest meer en in Nederland een 10 tal. Nu zitten er in Friesland meer dan 100 paar op het nest en in Nederland ligt dit rond de 900. Reden voor feest.

April: Het is 24 april en het gaat goed met de ooievaars. Er zijn voor de webcam al 4 eieren en ook op veel andere plekken zitten de ooievaars op het nest. En zeg nu zelf, je zal toch op zo'n plek, "wonen" nestelen of geboren worden. En lopend en al fouragerend, doe je af en toe even stap sprong en hopelijk heb je dan weer een lekker hapje.

Wij zijn nu ook actief op Facebook! Like onze pagina hier: Facebook

Maart: Het is 27 maart en overal nemen de ooievaars weer hun positie in.
Op sommige plaatsen zitten ze ook tussen de reiger kolonie, zoals in Beetsterzwaag en Tietjerk (Vijversburg) en dan zie je ooievaars op hun nest en vechtende reigers.Op andere plaatsen zie je dat ooievaars nog zoekende zijn en nog niet weten welk nest te kiezen. Zo heeft in Veenklooster het oude vertrouwde nest concurentie gekregen omdat op steenworp afstand een nieuw nest is geplaatst en de ooievaars zijn in de buurt. De Chinezen verhaalden vroeger heel mooi dat elke grote reis met een eerste kleine stap is begonnen en dat geldt ook voor het nest in Earnewald, want ook het grote nestbouwwerk begint met het eerste takje.Of je op 8 maart nu links of rechts kijkt op veel nesten zijn de ooievaars terug !

Februari: Het is februari en op veel plaatsen komen de ooievaars terug. Door de nog steeds grote aanwezigheid van muizen zie je ze nu ook op andere plaatsen verschijnen, zoals hier onder Joure bij Bloksloot. De ooievaars zijn er in combi met de kievit, zoals de foto laat zien. Even verderop zien we drie in de lucht met op de achtergrond zeilschool Rufus.

Januari: Halverwege januari publiceerde Stork de uitslag van de jaarlijkse ooievaarstelling. En wat we al voorspelden werd ook werkelijkheid want het aantal overwinterende ooievaars is nog nooit zo groot geweest. Met name in het noorden van ons land werden er veel geteld. Koploper blijft natuurlijk De Schiphorst want daar stond de teller op meer dan 120 en in Akmarijp op 60. Maar ook in Groningen en Drenthe werden meer ooievaars gezien dan voorgaande jaren, dus Friesland is geen uizondering, hoewel de muizenplaag natuurlijk wel iets is wat alleen in Friesland speelt. In Noord Nederland werden 321 ooievaars geteld en in Zuid Nederland 38.
In totaal waren er dit jaar 668. Daarmee zitten we net iets hoger dan in 2012.
2012=653
2013=579
2014=523
2015=668.

Beste bezoekers, allereerst de beste (vogel) wensen voor 2015!

Het is al weer januari en traditiegetrouw houden we deze maand ook weer de landelijke ooievaarstelling. Deze keer in het weekend van 10 & 11 januari.
We vragen u om door te geven:
1) Waar ooievaars verblijven; 2) hoeveel er zijn ; en 3) wat de mogelijke ringnummers zijn. Alle gegevens graag even doorgeven via Stork. (zie links)

We verwachten dit jaar meer ooievaars aan te treffen dan voorgaande jaren, dit door de zachte winter maar nog meer door het grote aanbod van voedsel (muizen) in de afgelopen maanden. Zo treffen we bij Grou in het Leechlân nog steeds een groepje ooievaars aan van 6 tot 10 exemplaren. Hetzelfde gebied is ook erg in trek bij de zilverreigers.
December:
We zitten alweer in december, dus het jaar loopt ten einde. Voor de ooievaars een voortreffelijk jaar met vooral voor het noorden van ons land ook uitstekende resultaten.
Ook de belangstelling voor de ooievaars is nog steeds uitstekend en op 13 november was de familie Menten uit het Belgische Sint Truiden onze 30.000ste bezoeker op deze site.

November: 30.000!

We verwachten zeer binnenkort onze 30.000 ste bezoeker op deze site.
Dat is voor het eerst in onze geschiedenis dat we meer dan 30.000 bezoekers in 1 jaar gaan halen. Dus wie weet bent u dat? Daarom de vraag> zit u op onze site in deze komende dagen stuur ons dan een mail. (en beneden de 16 jr. zet dan je leeftijd er even bij) We kunnen niet zien wie onze 30.000 ste is maar (achteraf) wel op welke dag we die 30.000 paseren. Dus wie weet, mogelijk bent u het!

Oktober: Het is vandaag 28 oktober en volgens mij zijn er rond deze datum nog nooit zoveel ooievaars geweest in ons land. Mogelijk dat de extreme muizenstand en het bijzonder mooie (warme) weer van grote invloed zijn. Want ook vandaag zijn vele boeren nog druk aan het werk op het land met kuilen en zeer veel koeien lopen nog in de wei en dan te bedenken dat we binnen 3 dagen in november zitten. Op sommige plaatsen in ons land zitten in de winter altijd grote aantallen ooievaars. Zie de gegevens van de wintertellingen. Ook vandaag tref ik in De Schiphorst 86 ooievaars aan in 1 groep en in Akmarijp 19. Dat is de laatste jaren een vertrouwd beeld, dit omdat de ooievaars daar gevoerd worden. Maar vandaag tref ik ook een groep van 21 ooievaars rond Warten. Een boer is daar aan het hekkelen en de ooievaars doen zich tegoed aan de vele prooidieren welke dat opleverd. En een 100 meter verderop wordt nog druk gewerkt in het gras en rijden trekkers af en aan en ook daar komen de ooievaars op af.

Wat verder opvalt bij al deze ooievaars is dat het allemaal vogels zijn van 4 jaar of ouder. Dat is nl af te lezen aan de gebruikte ringen. De laatste 3 jaren wordt er gebruik gemaakt van zwart plastic ringen en al deze vogels hebben een metalen ring. In de groep van 86 in de Schiphorst zitten 48 geringde ex. en er is er maar 1 met een zwarte plastic ring en ook die is zeker al ouder dan 2 jaar gezien het ringnummer. In Akmarijp tref ik geen enkele zwarte ring en in Warten ook niet. Dit toont ook weer heel nadrukkelijk aan dat jonge ooievaars dus altijd op trek gaan.Regelmatig krijgen we nog de vraag waarom ringen jullie ooievaars, het antwoord is dan steevast dat dit ons een schat aan gegevens opleverd.
Ook in 2014 is dit weer het geval.

Een in 2010 geringde ooievaar aan de Sweachsterwei met nummer 1E285 wordt op 4 mei afgelezen broedend op een nest in Hitzhusen in Sleeswijk Holstein.

En ook de geringde jongen van 2014 zorgen (deels) voor mooi nieuws.
Ik weet natuurlijk dat Lauswolt cq De Bilderberggroep van enige stand danwel luxe getuigd en het heeft er de schijn van dat dit mogelijk ook voor de ooievaars geld of mogelijk dat De Bilderberggroep vliegkaartjes sponsert voor de vogels want, de nummers 2E761 en 762 (van het boomnest voorbij het zwembad) worden eerst in Frankrijk afgelezen op 4 en 5 sept in Saint Amand les Eaux (761) en in Flavignax (762) en op 11/9 word dezelfde vogel afgelezen op het vliegveld Bilboa in Spanje!

Een andere vogel van het Lauswolt terrein (2E751) word op 11/8 als draadslachtoffer gevonden in Voorst en dat is dan weer minder mooi nieuws.

September:
Deze maand komen de eerste terugmeldingen van onze jongen binnen. In sepetember zijn het natuurlijk nog veel meldingen uit Nederland. Er komen meldingen uit Warten, Voorst (draadslachtoffer) Beetsterzwaag (verkeersslachtoffer) Lopik en Zevenaar. In Zevenaar werd onze ooievaar uit Garijp gesignaleerd. Nu afwachten waar de verdere reis naar toe gaat.
We houden u op de hoogte.

Dat we deze gegevens zo snel krijgen is mede te danken aan het geautomatiseerde systeem GRIEL (onderdeel van het Vogeltrekstation). Wij stoppen daarin al onze gegevens van geringde jongen en ook alle ringen welke wij weer aflezen komen daarin. En veelal binnen een paar dagen is dan zichtbaar bij bv een afgelezen ring, waar de ooievaar weg komt en ook waar hij/zij al vaker is gesignaleerd. Op bijgaande plaatjes is dat mooi te zien. De eerste 2 afbeeldingen geven dezelfde vogel weer (op kaart en satelliet beeld) en laat 5 plaatsen zien dicht bijelkaar in ons land waar deze ooievaar is gezien. Op de andere afbeelding zie je in 1 oogopslag dat de ooievaars echt op trek gaan.En we krijgen daar ook bericht van, zo zien we bv dat een vogel geboren in Beetsterzwaag in 2010 in april 2014 in Sleeswijk Holstein op een nest zit. En een jong vanuit Beesterzwaag (2013/juni) wordt in september 2013 in Gironde (Frankrijk) afgelezen.
En op deze manier komen we steeds meer aan de weet van deze fascinerende vogels.

Wat ook nog leuk is om te melden is dat onze ringer Freek Jelsma, welke al vele ooievaars geringd heeft, deze maand toch een bijzondere ervaring had, want hij ringde een Zwarte ooievaar! Deze vogel was in de Fugelhelling gebracht, aldaar weer opgeknapt, door Freek van ringnummer 2E800 voorzien en weer terug in vrijheid gezet.

Augustus: In een tropisch augustus was er op meerdere dagen een geweldig schouwspel zichtbaar met grote groepen ooievaars zwevend op thermiek. In de tweede helft van augustus was het plotseling even wennen want de temperatuur schoot omlaag en het kon ook nog regenen in ons land!
Maar toch zijn zeer veel ooievaars in die tweede helft op reis gegaan.

En vanuit Friesland waren dat er erg veel dit jaar, want 2014 kun je rustig duiden als een topjaar. In Earnewald zijn meer dan 20 jongen groot geworden en rond Beetsterzwwag meer dan 60. Voeg daarbij de groepen van Akmarijp en Spanga en alle solistische nesten van Uitwellingerga tot Buitenpost en van Oranjewoud tot Garijp enz, enz dan loopt het aantal jongen alleen al in het Friese mooi richting de 200. Een groot succes dus!

Juli: We zitten in de tweede helft van juli en het is volop zomerweer. De temperatuur stijgt tot boven de 30 graden en de ooievaars staan met de bek open op het nest en verder zwermen ze uit over de provincie, want ze kunnen vliegen. Na een 10 weken op het nest is het dan zover. Ze verlaten het nest en verkennen de omgeving!

En zoals u op bijgaande foto ziet gaan ze gelijk op weg naar het museum. Ooievaars zijn blijkbaar ware cultuurliefhebbers.Bij het bezoekerscentrum De Alde Feanen staan ze nog op het nest.In Buitenpost zijn de jongen verdwenen, constateert hier de oudervogel.En in Veenklooster zitten ze er nog op.Maar in Earnewald zweven ze om en ontdekken ze van alles.................Op dit soort van plaatsen zitten ze natuurlijk veilig maar op de weg zoals bij het bord van Galery Koopmans is het natuurlijk een heel ander verhaal.
Zo ook in Beetsterzwaag langs de Gerdyksterwei zijn de eerste verkeersslachtoffers al gevallen. Er zit 1 in de Fugelhelling en een ander was doodgereden.

In Vijversburg bij Tietjerk, zitten ze wat dat betreft weer veiliger. En zoals u misschien weet zijn ze het park aan het uitbreiden en wordt er ook aandacht aan de ooievaars besteed. Men schrijft zelfs dat het daar de "hemel op aarde wordt" En spannend en vol verassing en verdwazing!


Maar de ooievaars wachten die veranderingen niet af en ze genieten nu al van hun verblijf op Vijverburg.En de vele nesten die ze zelf maken  moeten in 2015 nog overtroffen door de architect. We blijven het volgen!

Ook onze 4 jongen op het nest in Beetsterzwaag hebben het uitstekend gedaan en vliegen ook. Hier nog met zijn vieren op het nest.

En hier reeds in de lucht en aan de zwarte snavel nog goed herkenbaar als jong van 2014.

Volg ook Doutzen Kroes op twitter want binnenkort gaan de ooievaars ook langs in Oostermeer. En in Scharnegoutum zijn ze onlangs al geweest.

Kortom de ooievaars hebben naast dat ze op hun jongen moeten passen en veel voedsel moeten zoeken ook nog tijd voor andere dingen.

Het is juli en de ooievaars doen het uitstekend. Voor onze webcam kunt u zien dat ze al regelmatig vliegoefeningen doen en ook hier op het daknest op een boerderij in Beetsterzwaag is dat goed waar te nemen. En op het nest in de boom moet je al goed opletten om joge en oudervogels niet te verwisselen want hier gaat het om 3 jongen.Zoals we reeds al een aantal jaren hadden verwacht en voorspeld gaan de ooievaars zich nu ook uitbreiden richting Hemrik en ook daar nu het eerste broedpaar met jongen.Juni: De belangstelling voor de ooievaars is nog steeds erg groot en onze site wordt druk bezocht, in april en mei kwamen er per maand meer dan 6500 bezoekers een kijkje nemen. En zeker deze maanden is de webcam populair. Halverwege juni zijn we dan ook de 20.000 bezoekers al gepasseerd. Ook vele bezoekers (30%) komen via bevriende sites uit het buitenland (zoals bv Storchensite aus Bernau) een kijkje nemen in ons nest in Earnewald.

Voor de ooievaars belooft het ook een topjaar te worden want op 21 juni hebben we veel ooievaars kunnen ringen. In Earnewald zitten er nog een 25 en in Beetrsterzwaag een 70. Er waren zelfs veel nesten met 3 jongen en eentje met 4.Het is vandaag 2 juni en de ooievaars genieten overal in Nederland van het mooie weer.
Op voorgaande foto's zien we dat in Noardburgum een ooievaar mooi hoog en droog in de hoogspanningsmast zit.
Maar dat kunnen ooievaars elders in Nederland ook. In Lelystad tref je in 1 mast 8 nesten. En ook zie je dan gelijk het verschil in de leeftijd van de jongen want van wat afstand denk je 2 oudervogels aan te treffen op een nest , maar het blijkt een oude met een jong te zijn.Mooi zo'n groep ooievaars in die mast, maar een groep kan ook de boom in zoals hier op een prachtige treurbeuk in Herwijnen, waar 6 nesten in de top zitten.En niet alleen in Lelystad tref je veel nesten in de Hoogspanning, want ook in Rossum is het raak, met 7 nesten in de mast.Gaan we dan even ruim een kilometer verder dan treffen we in Hurwenen een prachtig mooi solitair nest op het terrein van de voormalige steenfabriek Lagewaard.
Dit op de oude schoorsteen.

Mooi om als waarnemer uit Friesland dan in de Bommelerwaard in Gelderland te staan onder een ooievaarsnest, en aldaar dan vast te stellen dat er een ooievaar uit Duitsland op zit te broeden.

1) Sommige mensen zijn heel uitnodigend voor de ooievaars zoals hier in Beetsterzwaag waar men in 2013 dit "paal/boomnest" plaatste.
En zo'n initiatief wordt natuurlijk beloond. Door de ooievaars. Er waren 5 eieren en ondertussen jongen.2) Mei is al bijna weer voorbij en overal in het Noorden zitten jonge ooievaars op de nesten.
Van Peize Noord, tot Noardburgum. In Peize mooi voor de molen en in Noardburgum in de hoogspanningsmast. Er zitten daar al grote jongen maar door de grote hoogte zijn ze lastig waar te nemen. Maar ook met oudervogels is het een mooi plaatje.

3) En ook in Buitenpost en Hudegaryp tref je jongen op het nest.Ook Tietjerk heeft in/op park Vijversburg vele nesten met jongen. En de concollega's, de reigers, doen het daar ook goed.4)Maar ook op tal van andere plaatsen tref je jongen.
Fraai blijft ook het daknest in Beetsterzwaag.5) Onze jongen voor de webcam in Earnewald doen het uitstekend. Er waren 5 jongen en sinds afgelopen dinsdag 27 mei er 1 verdwenen is in de ooievaarsmaag zitten er nog 4 in blakende gezondheid.

Mei:
Het is mei en overal in ons land zijn ooievaars druk in de weer op hun nesten of in afwachting van jongen.Ook in de lucht is er zeer veel vliegverkeer.Vandaag is het 10 mei en kruipen de eerste jongen uit het ei. Hoe toepasselijk, op moederdag!

Dus nu live voor onze webcam dit beeld.

April:
Het is nu half april en de ooievaars doen het goed. We zien op veel plaatsen nieuwe nesten en veel vertrouwde nesten zijn ook weer bezet.
In Groot Ammers, waar 10 jaar geleden nog volop ooievaars zaten is het in mijn beleving wel even zoeken maar op de toegangspoort naar Het Liesveld zit nog steeds een bezet nest.Nieuw in Friesland is dat er genesteld (en hopelijk meer) wordt in Appelscha, maar hoelang het huurcontract daar loopt voor dit nest lijkt wel wat dubieus.Ook in Veenklooster en Buitenpost zit weer een broedpaar en er zijn ook activiteiten in Twijzel.
Zo halverwege april genieten ooievaars (en ook wij) van de zon, zoals het geval is in Tietjerk, in Vijversburg.

En overigens wordt je daar ook scherp in de gaten gehouden.Niet alleen zitten daar de ooievaars te broeden want hier valt op dat de collega's Reigers in dit geval, al een stuk verder zijn want ik tref ook al 3 grote jongen op een nest.In Earnewald gaat het voorspoedig met ons broedpaar voor de webcam. We konden de nestactiviteiten goed volgen en er zijn nu 3 eieren. Op 7 april nummer 1, op 9 april nummer 2 en op 11 april nummer 3.Maart:
Het is eind maart en de ooievaars zijn massaal terug. We maakten al melding van het feit dat onze blikvangers in Earnewald opgeruimd zijn. De grote lichtbakken zijn verwijderd maar de palen zijn blijven staan. We zien in gedrag bij de ooievaars dat het ene paar het sportief opneemt en gelijk een boomnest in bezit heeft genomen. En deze boom hadden wij daar ook voor bestemd, zoals u aan de fotoinzet kunt zien want we hadden wat voorwerk gedaan.Een andere ooievaar geeft de moed niet zo maar op maar en houd zelf de regie bij de keus voor een nestplaats. Hij blijft takken brengen op het smalle paaltje, in de hoop toch houvast te vinden. Ooievaars blijven opportunisten.Ook op andere plaatsen zijn de ooievaars weer erg actief en we zien bv ook in Beetsterzwaag weer nieuwe nestplaatsen. Het uitzicht wordt soms ook steeds beter want aan de Folkertsleane zat al een stel op ruim 12 meter hoog en even verderop zit nu nog een paar welke zeker boven de 22 metergrens zit.
Verder heeft Beetsterzwaag natuurlijk het bekende/vermaarde hotel Lauswolt (van de Bilderberggroep) en dat is niet alleen erg in trek bij de gasten maar ook bij de ooievaars. Op en rond het terrein zitten nu 6 nesten.

De ooievaars zitten daar goed en er wordt door de medewerkers van Lauswolt goed op gepast getuige het bordtje rond de fam O.Vaar.Niet alleen in Beetsterzwaag groeit het aantal nesten, maar ook rond Tytsjerk. In 2002 kwam daar het eerste paar, in 2009 waren er 5 en nu zijn er 10 nesten. Gezegd moet ook wel dat op en rond park Vijversburg de ooievaars een prachtige plek hebben.


 

De ooievaars keren langzaam aan terug naar hun vertrouwde omgeving. In Peize Noord zie ik ze al weer op het nest staan (foto terug )maar in Earnewald loopt er nog eentje wat verdwaald tussen de ganzen.


Verder hebben we de bekende blikvangers in Earnewald moeten opruimen. De vertrouwde hoge nesten op de lichtmasten van Vermillion moesten vanuit veiligheid verdwijnen.

Jammer. Maar we hebben in de directe omgeving nieuw blikvangers geplaatst en de ooievaars hebben ze ook al gevonden.Ook bij ooievaarsnesten zijn er op regels uitzonderingen. Want op een ooievaarsnest hoort een ooievaar te broeden, maar soms is er blijkbaar woningnood en wordt een ooievaarsnest gekraakt, zoals hier in Hoogkerk.
Deze Nijlgans heeft hier voor het tweede jaar zijn ideale nestplaats gevonden. En de ooievaar heeft hier geen kans meer.Februari:
In februari kregen we het bericht dat ooievaar Menes, (welke eerder wereldnieuws was doordat hij door de Egyptische autoriteiten, vanwege zijn GPS apparatuur van spionage werd verdacht) dood werd aangetroffen aan de oever van de Nijl. Deze ooievaar was gezenderd door de vogelberscherming MME in Hongarije.

Januari: Het telweekend is geweest en dat gaf een totaal van 510 ooievaars.

De verdeling was evenals voorgaande jaren een enorme piek in De Schiphorst, meer dan 25 in Akmarijp en ook meer dan 25 in Den Haag. Deze drie groepen vormen de grootste concentratie vogels in ons land.
In Noord Nederland zit met name door de concentratie in de Schiphorst een 40% van alle Nederlandse ooievaars. (190 ooievaars)

De afgelopen jaren geeft het volgende beeld:

2010 497 ooievaars
2011 592 ooievaars
2012 653 ooievaars
2013 579 ooievaars
2014 510 ooievaars (bron Stork)

Vorige week kon u in ons nieuws lezen dat wij de hoop uitspraken dat er minder ooievaars zouden overwinteren dan in 2013 en die hoop is uitgekomen! (mogelijk komen er nog wat verlate meldingen maar het blijft zeker ver beneden de 579) Ooievaars horen naar onze overtuiging op trek te gaan. STORK geeft ook aan dat Minder is niet slechter maar minder is misschien wel beter! Wij laten het "misschien" graag achterwege!


Beluister het interview van Omrop Fryslân in Buro de Vries (12-01-'14) met Haye Folkertsma door op onderstaande afbeelding te klikken:


Ook dit jaar wordt er weer een wintertelling aangaande ooievaars gehouden. Ooievaars in de winter vraagt u zich misschien af, klopt dat wel? En het antwoord daarop is ja!
Er blijven elke winter zo rond de 500 ooievaars in ons land overwinteren. Wij hopen al jaren dat dit er steeds minder gaan worden maar of dat ook gaat gebeuren is nog maar zeer de vraag. Onze hoop wordt ingegeven vanuit het feit dat we eigenlijk vinden dat ooievaars hier in de winter niet thuishoren. Dit omdat een ooievaar een trekvogel is. Vanuit dit gegeven vinden wij het dan ook onwenselijk dat ooievaars op sommige plaatsen het gehele jaar gevoerd worden, want de gedachte is dat daardoor veel ooievaars in ons land blijven. En gemak dient de mens dus mogelijk ook de ooievaar.
Van de in ons land gevestigde broedparen gaat 60 tot 65 % op trek. De jongere vogels, bijvoorbeeld de ooievaars geboren in 2013 gaan voor een veel groter deel op trek. Globaal zou je kunnen zeggen dat een vijfde deel in Nederland blijft. We schatten dat er rond de 850 broedparen zijn, stel die hebben per paar 1 jong dan waren er in 2013 ruim 2500 ooievaars. En tellen we er dan een 500 dan zijn er altijd nog 2000 op trek.
Op veel plaatsen waar de ooievaars zich geheel zelfstandig hebben gevestigd zie je op dit moment geen ooievaars, zoals bv rond Beetsterzwaag. In en rond Earnewald kun je na lang zoeken nog soms 2 aantreffen.
Maar in Akmarijp waar veel ooievaars overwinteren en waar ze ook gevoerd worden tref je er zo maar groepjes met een tiental ooievaars aan.
En op een kleine afstand in Snikzwaag vind je weer een groepje.In Den Haag en bv in De Schiphorst tref je dezelfde situatie aan, want in de Schiphorst verblijven al jarenlang in de winter de meeste ooievaars welke geteld worden in Nederland.

Waarom ooievaars in ons land overwinteren is nog niet duidelijk. Het is te gemakkelijk om dit alleen aan het voeren toe te schrijven. Het zal zeker van grote invloed zijn, is onze overtuiging maar wetenschappelijk is het uiteraard niet bewezen. Er kunnen dus ook andere oorzaken meespelen.
Want ook op andere plaatsen worden dus s'winters ooievaars gezien en Stork wil dat ook dit jaar weer in kaart brengen en wel op 11 en 12 januari.
Ziet u in dit weekend dus ooievaars, link dan even door naar STORK en maak hier melding van.

Klik hier voor het nieuws uit 2013.


Terug naar boven