Nieuws

November: We zitten al weer midden in november, dus tijd om eens in de ringmeldingen te duiken.

Ringen
In de afgelopen (bijna) 40 jaar hebben we veel ooievaars van een ring voorzien en we hebben dan ook al een paar duizend terugmeldingen. Daar zijn er ook ruim 200 waarnemingen bij uit het buitenland. En die leren ons dat de ooievaars niet trekken naar Afrika maar naar Spanje en aldaar overwinteren. Ruim 80% van de buitenlandse terugmeldingen komt daar vandaan. Daarnaast zijn er 10-tallen uit Frankrijk, Portugal en België.
Ook zijn er 17 in Duitsland gesignaleerd, 4 in Zwitserland, 3 in Denemarken en 2 in Engeland.
De meest verre melding komt van Guinee-Bissau, deze is dus een 6500 km ver gevlogen, daarnaast is er 1 melding uit Marokko en 1 uit Algerije. Dit zijn ook de enige meldingen uit het Afrikaanse werelddeel.
Vanuit Nederland zijn er natuurlijk honderden meldingen, maar ook daar zeer grote verschillen. Van veel ooievaars krijgen we geen enkele melding en een ander exemplaar wordt 60 keer afgelezen.
Al die ringmeldingen leveren ons dus een schat aan gegevens. Zo wordt nummer 644 in 2006, 2007 en 2008 op Terschelling gezien, nummer 777 op Texel en 190 op Schiermonnikoog. Ooievaar 2124 broed 2 jaar achterelkaar in Ribe in Denemarken en nummer 4527 broed 12 x in Duitsland tussen 2000 en 2015. En ook nummer 285 gaat 8 jaar achterelkaar naar Duitsland. En op onze eilanden zie je dus soms een ooievaar maar nummer 3E 401 werd dit voorjaar een maand lang waargenomen in Engeland.


September: Het is september en dat betekend dat de meeste ooievaars op trek zijn. Dit jaar al opmerkelijk vroeg, zeker in en rond Beetsterzwaag waren ze half augustus al verdwenen. Ook in Earnewâld zijn de meesten weg. Rond Grou treffen we nog een 6 tal aan rond It Leechlân. En ook in Kekerdom zien we nog eentje op zijn/haar nest staan.  

 

Vanaf vandaag kunnen we weer uitzien naar de terugmeldingen, want het blijft elk jaar weer interessant om te ontdekken waar de ooievaars naar toe trekken. Zo is dit voorjaar een van “onze” ooievaars ruim 4 weken in Engeland geweest.

 

Niet alle ooievaars gaan op trek en ook trekken ze niet allemaal even ver. Ruim 80% gaat op trek en veel daarvan overwinteren in Spanje.

Met onze facebookpagina gaat het geweldig. We zijn nu lachend de 15.000 volgers/likes gepasseerd. 

Augustus: We zijn al weer in de tweede helft van augustus aangekomen. De vakantie maand bij uitstek en de maand waarop de najaarstrek weer op gang komt. Boven Drachten tref ik een mooie groep op thermiek zwevende ooievaars.

Ook zullen we deze maand weer de nodige meldingen van de zwarte ooievaar ontvangen.

En de vakantiemaand leent zich mooi voor contacten en zo doe je elk jaar weer leuke/interessante dingen op. Bij het ooievaarsnest in het Amstelpark tref ik een groepje Brazilianen en we raken (geluk voor mij, via hun tolk) in gesprek. Het wel en wee van de ooievaars in Nederland passeert de revue en ze zijn blij te horen dat het hier nu weer erg goed gaat met de ooievaar. De Brazilianen zeggen dat ze alleen een witte ooievaar kennen en uiteindelijk kom ik er achter dat dit de Jabiru ooievaar betreft.

In Lippenhuizen bij de wereldberoemde boerderij staat een (echt) paar te kijken als ik aan kom rijden. En omdat de auto goed herkenbaar is schiet de man mij gelijk aan met de vraag wat het www.ooievaars.nl inhoud. Ik leg het uit en daarna kom ik er achter dat het om een Deens paar gaat en de man verteld dat daar eigenlijk geen ooievaars meer zijn. Hij komt uit Ribe en daar broedden ze nu niet meer. Ik vertel dat ik daar ook al geweest ben en dat er destijds nog wel ooievaars broedden. Ook laat ik weten dat er vanuit Earnewâld in 1995 een ooievaar naar Ribe vloog en daar een aantal jaren gebroed heeft. Het paar is stomverbaasd over dit toeval en zeker als ik er bij zeg dat diverse Deense kranten verhaalden over de Vliegende Hollander in Ribe! En daarom nog even bijgaande foto’s.



Juli: Het is 15 juli vandaag en veel ooievaars kunnen ondertussen vliegen. Het is een kwestie van Spring, spring, spring en Fladder, fladder, fladder en dan lukt het een keer.

En nu de jongen ook vliegen is het dus soms een drukte van belang rond het ooievaarsnest.



Amsterdam 13 juli. Den Haag mag dan de ooievaarsstad zijn maar onze hoofdstad is bij de ooievaars ook nadrukkelijk in beeld. Er zijn al jarenlang een 10 tal nesten maar er komen ook nog steeds weer nieuwe bij zoals dit jaar in de Osdorper Boven polder. En blijkbaar worden ooievaars niet gehinderd door vliegtuigen.


In het Amstelpark zit ook een nest met 2 jongen en omdat het natuurlijk prachtig weer is wordt er ook even getankt in de vijver onder/naast het nest.


En in de Vrije Geer staan wel 5 paalnesten en 1 ervan is in gebruik.



En we hopen natuurlijk dat Femke Halsema ook een liefhebber is van vogels en ooievaars in het bijzonder.


Het is 1 juli vandaag en met dit zonovergoten weer geeft het een spectaculair beeld vanuit Earnewâld.


In de zomerpolder bij Beetsterzwaag is het een drukte van belang. Zodra de beheerders in actie komen en er flink wat trekkers rondrijden, komen de ooievaars ook in actie, want er is veel te eten!

Juni: Vandaag maandag 18 juni hebben we weer onze ring-dag gehouden. En de resultaten waren dit jaar bijzonder goed. In Earnewâld konden we een 25 jongen ringen en 6 waren onbereikbaar. Er zijn in Earnewâld in totaal 23 nesten.

In Tietjerk hebben we niet geringd omdat de nesten daar door de ligging onbereikbaar zijn voor de hoogwerker. Er zijn daar 18 nesten maar het aantal jongen is daar bijzonder laag, want 10 jongen geeft lang geen 1 jong per nest. De reigers doen het daar aanmerkelijk beter.



In Beetsterzwaag, waar een 50 tal nesten zijn, konden we 78 jongen ringen en 24 zijn/waren onbereikbaar. De totale reproductie is hier dus bijzonder goed. Er waren 11 nesten met 3 jongen en zelfs 2 nesten met 4 jongen.



Kortom een zeer succesvol ooievaarsjaar!


Voor onze webcam zijn nog 2 van de 4 jongen in leven en die doen het goed. Nu maar hopen op niet te zware of te lange buien. En als we even een uitstapje maken zien we in Letland 4 jonge zwarte ooievaars voor de webcam.



Via Facebook weten ook steeds meer mensen ons te vinden en het aantal likes/volgers zit mooi in de lift.



In eigen land ontdekken we steeds weer nieuwe nestplaatsen. Vandaag (2 juni) in Offingawier. Een regenachtige ochtend maar toch een mooi uitkijkje op dit nest.


 

Mei: In ooievaarsland is het vandaag de dag (21 mei) een drukte van belang. Voor onze webcam kunt u genieten van 4 jonge ooievaars. En overal op de nesten en in het veld zien we ooievaars. Een mooi groot paalnest met jongen,

of bijvoorbeeld 3 jongen op de voersilo

en 9 jongen op het dak.

In Earnewâld brengt een ooievaar een mol bij de jongen

maar daar kunnen de kleintjes nog niets mee dus op de volgende plaat

 eet hij de mol zelf maar weer op. Ooievaars pakken veel muizen en mollen vooral als de boer gaat maaien, zoals op de foto genomen in Garijp.

En natuurlijk moeten de nesten continue opgeknapt/mooier gemaakt. Sommige ooievaars pakken dat wel heel groots aan en zijn een Tom Tom nodig om hun nest weer te bereiken.

April: Nog even en april is weer een gepasseerd station. En als we het station gepasseerd zijn zien we af en toe ook welke bijzondere nestlocaties onze ooievaars kiezen. Bij Koekange zitten 3 nesten op de bovenleiding en dat geeft een bijzonder beeld. (met dank aan Anita voor de tip).

Maar ook andere plaatsen blijven spectaculair. Ga bijvoorbeeld naar Lelystad waar in de ene hoogspanning-mast 8 nesten zitten en de naastgelegen mast 4.

Of bijvoorbeeld onder de rook van Amersfoort op kunstwerk Uiverhoeve. Het was er voor bedoeld maar dat het dan ook nog lukt! En dat al voor de derde keer op rij.

Hoewel het nog maar 19 april was, was het zomer in Nederland en dus ook in Friesland. Temperaturen van boven de 25 graden zijn uitzonderlijk, kortom het heeft er de schijn van dat we een mooie zomer krijgen. Voor onze provincie geld dat zeker want we maken ons immers op voor CH 2018. Leeuwarden staat in de belangstelling maar onze gehele provincie natuurlijk ook. En in dit bijzondere jaar doen onze ooievaars het bijzonder goed want je ziet op diverse plaatsen nieuwe nesten verschijnen. Als ik bijvoorbeeld nog maar net Sneek voorbij ben dan tref ik in Uitwellingerga al 3 bewoonde nesten, in Boek/Bloksleat 2 en ook Hommerts heeft een broedpaar. Maar vanuit onze hoofdstad Leeuwarden kijken de ooievaars ook mee en in één van onze belangrijke ooievaarsdorpen Beetsterzwaag, welke ook zeer actief is wat culturele hoofdstad betreft, zien we de vlag wapperen, met op de 2de foto ook een ooievaarspaar boven de vlag. Friesland en de ooievaars maken zich dus op voor een bijzonder jaar.

Via onze nieuwe camera krijg je een geweldig mooi beeld in huis. Je ziet hier 2 foto’s. Er wordt gepaard en broedden kun je ook gezamenlijk doen, zo laat foto 2 zien.



Wereldwijd kun je in ongeveer 450 ooievaarsnesten kijken en dat geeft een schat aan gegevens. Ik zie bijvoorbeeld dat de ooievaar in Spanje op 5 eieren zit.

In Polen wordt ook gepaard.

En is er een ei en de Zwarte ooievaar in Letland heeft ook 5 eieren.



We zitten al weer in april en overal zijn de ooievaars druk bezig met nestelen en het eerste ei is er mogelijk ook al.
Van Earnewâld tot Tietjerk tot Beetsterzwaag, overal actie. In Beetsterzwaag zijn een 35 nesten, in Tietjerk 15 en in Earnewâld ruim 20.
En we hebben een nieuwe camera zodat via onze webcam fantastisch mooie beelden zijn te ontvangen!



Maart: In maart zien we wel opmerkelijk verschillen door het weer. Want vandaag is het 18 maart en wat een verschil met 3 dagen geleden (15/3) Het is -2, maar het voelt als -12 en bij de ooievaars zie je geen enkele activiteit. Alle nesten zijn bijna onbezet en de ooievaars zoeken de luwte en groeperen wat bij-elkaar. Op de foto de ooievaars in Earnewâld. En de andere foto is 1 kilometer verderop aan het Prinses Margriet-kanaal.


Het is vandaag 15 maart, de zon schijn volop en de ooievaars in Beetsterzwaag zijn druk in de weer met nestelen.



En een paar dagen eerder zitten in Earnewâld de ooievaars op hun nesten bij zonsopkomst.

Februari: Op 13 en 14 januari was de jaarlijkse ooievaarstelling en er werden ruim 600 ooievaars waargenomen. Grotere concentraties waren er op de bekende plaatsen zoals De Schiphorst (+130) Voorburg (+30) Akmarijp (+25) en natuurlijk werden er ook vele enkelingen gesignaleerd. Gelukkig gaan er volgens Sovon, steeds meer ooievaars op trek.
In onze regio’s werd geen ooievaar gesignaleerd. Wel een andere bijzondere gast, namelijk een koereiger (hoewel deze beter schaapreiger kon heten) getuige deze foto’s.



We zitten nu al weer in de eerste helft van februari en het heeft er de schijn van dat het een extreem vroeg voorjaar gaat worden want narcissen bloeien al in januari en ook op 31 januari worden de eerste grutto’s gesignaleerd en kieviten zijn nooit weg geweest. Maar schijn kan bedriegen want de weersprofeten voorspellen ook dat ijsbanen deze week geopend worden! In ieder geval kon ik afgelopen week in mijn regio nog nergens een ooievaar ontdekken maar in Peize-Noord trof ik al eentje aan op zijn/haar nest. Altijd een mooi beeld daar voor de molen.
Verder zitten er in Beetsterzwaag wel al vogels op het nest maar dit betreft een geval van krakers. De Nijlganzen pikken namelijk de nesten van de ooievaars in. Nijlganzen zijn altijd extreem vroeg, ze broedden nu al en er zijn er ook al welke al jongen hebben.

Januari: Ons jaarverslag 2017 is uit, zie verder bij Jaarverslagen.

 

In het weekend van 13 & 14 januari wordt weer de jaarlijkse wintertelling rond ooievaars door Stork georganiseerd. U kunt uw waarnemingen doorgeven via www.waarneming.nl   of een mail sturen naar wintertelling2018@ooievaars.eu


Voorgaande jaren


Terug naar boven