Nieuws

December '24: Klik onderstaande afbeelding voor het artikel Ooievaars staan weer op eigen benen:

November '24: We schieten alweer richting december. En dan blijkt dat er een bepaalde link is tussen ooievaars en Sinterklaas.

September '24: Het is september en daarom willen we nog een keer de oproep doen om elk bezet geweest ooievaarsnest in 2024 te vermelden in het nestkaarten systeem van Stork.
Dus of u nu een nest heeft in de boom, op uw dak, schoorsteen, of waar dan ook meldt dit dan. Kijk even via onze pagina Links en ga naar Stork.
Dit omdat 2024 internationaal een census jaar is waarbij 1 x per 10 jaar alle bezette nesten overal ter wereld worden geteld.

Juli '24: Ik heb al duizenden foto's van ooievaars, genomen in Nederland. Maar het exemplaar wat ik nu voor de lens had is toch echt zeer zeldzaam. Nog nooit eerder zoiets gezien in de afgelopen 50 jaar. Als je hem op het juiste moment fotografeert lijkt hij zelfs voor 100% wit.


Persbericht op scienceinpoland.pl:

Een wedstrijd om het grootste en zwaarste ooievaarsnest van Europa te vinden is afgelopen en uit de resultaten is gebleken dat sommige meer dan een ton wegen.

Anderen waren zowel in hoogte als in diameter groter dan 2 meter.

Geïnitieerd door de Universiteit van Białystok als onderdeel van een wetenschappelijk promotieproject genaamd 'You will not lift it! Promotie van de ooievaarsnestmassacalculator' onderzochten onderzoekers 27 nesten in Polen, Spanje, Kroatië, Italië, Nederland en Wit-Rusland.

De top tien van de grootste nesten waren: Dubno in het noorden van Podlasie (2 m hoog, 2,5 m breed), in Złaków Kościelny (2,3 m bij 1,5 m), Urzecze (1,2 m bij 1,8 m) en Sobień Szlachecki (2 bij 2 meter) in de provincie Łódź, Ujajezdec Wielki (1,8 m bij 1,5 m) in Neder-Silezië, Nawiady (1,7 m bij 1,5 m) en Zabrost Wielki (1,3 m bij 1,6 m, massa van 964 kg) in de provincie Ermland-Mazurië, in Węgielnia in de regio Suwałki (1,7 m bij 1,6 m), in Ernewâld in Nederland (2,2 m bij 0,95 m) en in Wit-Rusland - in de dorpen Druya ​​​​(1,5 m bij 2,5 m), Malaja Berestovitsa (1,5 bij 1,5 m) en in het Orsha-district (1,75 bij 1,5 m).

De nesten kunnen zulke grote afmetingen bereiken omdat de meeste zich op ongebruikte objecten bevinden, zoals ruïnes van gebouwen, oude druktorens en vrijstaande palen.

Bijgevolg kunnen ze groeien zonder inmenging van het publiek.

Adam Zbyr, ornitholoog en bioloog, co-auteur van het boek 'Stork. In een ongeautoriseerde biografie stond dat de nesten vanaf de grond werden gemeten met behulp van een laser, waarvan de gegevens werden ingevoerd in een speciale online calculator (www.gniazdo.ptop.org.pl).

Het apparaat is ontwikkeld door wetenschappers van de Faculteit Biologie van de Universiteit van Białystok, het Instituut voor Dendrologie van de Poolse Academie van Wetenschappen en de Universiteit van Wrocław.

Het gemiddelde gewicht van een ooievaarsnest in Polen is bijna 400 kilogram.

De gegevens zijn afkomstig van het wegen van 145 nesten, waarmee Zbyryt te maken heeft tijdens beschermende activiteiten - het verplaatsen van 'bedreigde en conflictnesten', gelegen op de daken van gebouwen of palen.

Nesten worden om twee redenen verplaatst: wanneer de constructies waarop ze zijn gebouwd dreigen in te storten - of wanneer de vogels zich bijvoorbeeld te dicht bij huizen hebben gevestigd, waarvan de eigenaren geen vuil verdragen.

Zbyryt zei: “De nesten werden gewogen terwijl ze werden verplaatst. Het was de eerste keer dat we op zo’n grote schaal informatie kregen over de volledig gewogen nesten.”

Hij voegde eraan toe dat een 'nieuw' nest in het eerste jaar van zijn bestaan ​​tot 70 kilogram kan wegen. Hij zei: “Het laat zien hoe groot het energieverbruik is voor de ooievaars bij het bouwen van een nest vanuit het niets. Het helpt ook om te begrijpen waarom ooievaars vaak vechten om bestaande nesten.”

Maar het nestbouwproces eindigt nooit. Elk jaar beginnen ooievaars die terugkeren uit overwinteringsgebieden het nest uit te breiden en te repareren. Ze voegen stokken toe, brengen hooi, stro, mest. Na verloop van tijd valt het interieur van het nest uiteen en wordt er aarde gevormd. Daarom is de massa van het nest zo groot.

Zgyryt voegde hieraan toe: “Aan de andere kant betekent het ontbindingsproces in de nesten dat ze niet oneindig blijven groeien, maar worden afgebroken en verkleind. Maar als dit proces langzamer gaat, kunnen nesten 2-3 meter hoog worden, met een diameter van meer dan 2 meter. Dergelijke afmetingen komen vrij vaak voor. Als je van onderaf kijkt, is het moeilijk te raden hoe groot ze zijn.”

PAP - Wetenschap in Polen

Juni '24: Persbericht Ooievaars 2024.
Vandaag 13 juni hebben we onze jaarlijkse ring-dag voor de ooievaars
gehouden. Gezien de dramatische weersomstandigheden van de afgelopen
week en ook al daarvoor waren we op een slechte uitslag voorbereid.
Maar gelukkig werden we vandaag toch nog aangenaam verrast. Natuurlijk
vonden we wel hier en daar een aantal dode jongen maar gezien het weer
mogen we over de aantallen niet klagen.

In Earnewâld troffen we op 20 nesten nog 29 jongen en we hebben 20 van
een ring kunnen voorzien.

In de regio Beetsterzwaag troffen we op 56 nesten nog 81 jongen aan en we
hebben er 51 kunnen ringen. Door het zeer natte grasland moesten we
noodgedwongen de nodige nesten overslaan want anders kon de
hoogwerker zo wegzakken.

Dus in totaal in onze regio’s nog 110 jonge ooievaars en dat is toch een mooi
resultaat.

In heel Fryslân zitten nu ongeveer 200 nesten en in heel Nederland zijn dat
er ruim 1800.

Verder willen we nog graag een oproep doen aan iedereen welke een bezet
nest in zijn buurt heeft om dit te melden, want in 2024 worden alle
ooievaars wereldwijd geteld en daarvoor willen we ook graag vanuit
Fryslân en Nederland een zo compleet mogelijk overzicht hebben. (zie voor
het melden onze website) www.ooievaars.nl


Internationale ooievaarstelling 2024. Niet zonder jouw hulp!:

 

Mei '24: Mei is natuurlijk de maand van de jonge ooievaars. Via onze webcam zijn ze nu goed te volgen en de afgelopen dagen kunnen we met regelmaat 4 jongen voor de camera zien.



Verder kunnen we in de provincie steeds meer solitaire nesten waarnemen. Op bijgaande foto’s zien we het nest in Oudega (op een oude molen) aan de Wolwarren, prachtig om te zien dat de ooievaars nu echt weer in Oudega nestelen. Dat dezen ze vroeger ook en het nest aan de Headammen was in gebruik tot 1935 en het nest bij de hervormde pastorie was tot 1966 in gebruik. En rond Oudega zijn nog een paar nesten onbezet dus wie weet volgen er meer.



Een ander leuk voorbeeld treffen we in Noardburgum waar het paalnest bij de poel vervangen is, een paar jaar geleden en ook daar zit nu een ooievaar te broedden.

April '24: Het grote genieten van de ooievaars is al weer in volle gang. Via onze webcam kunt u dagelijks in het nest kijken hoe het onze ooievaars vergaat. Verder zijn er natuurlijk overal in ons land de mooiste beelden te scoren.

Of je nu afreist naar Lippenhuizen waar de ooievaars een soort van groepswoning hebben gevonden op het dak van een boerderij of je gaat naar Rossum waar 9 nesten in de hoogspanning zitten, het blijft spectaculair. Hierbij de beelden en op de boerderij zaten vorig jaar al 6 nesten, maar er kon nog 1 bij, dus nu 7 nesten op het dak.

Maart '24: Vanaf vandaag zijn onze ooievaars weer live te volgen vanuit Earnewâld via de webcam van www.ooievaars.nl
Dit zijn de beelden van vanmorgen 1 maart rond 11.00 uur.



En wat verder bijzonder is , hoewel de webcam van vogelberscherming.nl/beleefdelente niet in Earnewâld staat maar in Nijetrijnje zit er toch een ooievaar (3E 211) uit Earnewâld voor de camera. Het betreft hier een ooievaar uit 2014, wat een echte trekvogel is want vanaf 2015 wordt zij elke winter gespot in Spanje. In 2017 en 2019 gebroed op een nest in Blesdijke en nu dus in Nijetrijnje.

Februari '24: We zijn halverwege februari en diverse ooievaars keren terug naar hun nesten. Zoals hier in Gau op bijgaande foto. We hopen op een mooi voorjaar met de nodige ooievaars. En we hopen natuurlijk ook weer op veel bezoekers/kijkers op deze website. In januari zijn dat gemiddeld zo rond de 1000 en in april zitten we dan rond de 5000 en de uitschieter is dan mei en juni. Vorig jaar in mei kwamen er 37.500 bezoekers. Over een paar weken zal onze webcam ook weer in de lucht zijn en dan valt er nog meer te beleven. Ook op onze Facebookpagina gaat het goed. We gingen de afgelopen week door de grens van de 150.000 volgers/likes.

In 2015 zijn we hier mee gestart en het duurde een jaar voordat de eerste 1000 volgers er waren, dit met dank aan familie, vrienden en collega’s. Zodoende was Groningen lange tijd de stad met de meeste volgers. Ondertussen wel ingehaald door bv Amsterdam en Den Haag (maar daar zitten ook veel meer ooievaars) Een jaar later waren er 5000 en het jaar daarop, in 2018 waren er 15.000 en nu dus 150.000.

Januari '24: Op 20 en 21 januari werd de wintertelling gehouden en er werden in totaal 895 ooievaars geteld. Wat opviel was dat er dit jaar vrij weinig individuen werden gesignaleerd, maar vooral grotere groepen. Zo zat er bij Oss (bij de milieu straat) een groep van ruim 100 stuks en ook in het Reestdal zat een groep van meer dan 100.

In Fryslân werden opvallend weinig ooievaars gezien. Er kwamen een tiental meldingen met totaal 22 ooievaars. Gemeld werd er vanuit Buitenpost, Oudeschoot, Hempensermeerpolder, Hardegarijp, Terwispel, Twijzel, Opeinde. Wij zijn zelf ook uitgebreid op reis geweest door onze provincie maar troffen voor het eerst in 24 jaar geen enkele ooievaar aan, en dat is best opvallend te noemen.



Al met al geeft dit beeld duidelijk aan dat een 80% van de ooievaars op trek is en kijkend naar Fryslân blijft er dus maar een 5% in onze provincie achter.


Wintertelling: op 20 en 21 januari is weer de jaarlijkse telling van de winterooievaars en Stork roept iedereen op om mee te tellen.
Wij ondersteunen dit graag en doen natuurlijk ook mee en kunnen uw hulp goed gebruiken, dus is de oproep: TEL MEE EN LAAT HET STORK WETEN.

Ook is ons jaarverslag 2023 verschenen, kijk hiervoor onder het kopje Jaarverslagen:

December '23: Nog op zoek naar een goed boek voor onder de kerstboom? Trouw zet een aantal op een rij en de ooievaar zit er ook bij!

November '23: We zijn al weer halverwege november en er stromen nog steeds veel terugmeldingen binnen van “onze” ooievaars. We staan nu al op 200 meldingen in 2023. Als we kijken naar het overwinteringsgebied dan blijft Spanje de top aanvoeren. Dit geeft ons jaarlijks nog een schat aan gegevens vandaar dat we nog steeds jaarlijks een deel van onze ooievaars van een ring voorzien.

September '23: We zitten al weer in september en de grootste trek is al weer achter de rug. De jongen van 2023 gaan als eerste op trek en de ouderen volgen (deels) later. Ook boven Fryslân zien we soms prachtige groepen. Zoals op bijgaande foto’s.



Maar op andere plaatsen is het natuurlijk nog veel drukker in de lucht. Tussen 24 juli en 30 juli trokken al 20.000 ooievaars langs de straat van Gibraltar. En in augustus is boven de Bosporus de trek echt enorm.

Augustus '23: Het schiet al weer op, want we zitten al weer in augustus. De ooievaars vliegen natuurlijk allemaal al en in Earnewâld tref je dan ook al groepjes met jonge vogels. Deze foto is nog genomen met het mooie weer van 10 dagen terug en dan zie je goed dat de vogels witte poten hebben en zo hun warmte reguleren door over hun eigen poten te schijten.

Nu zitten we in een natte periode en de jonge ooievaars treffen het dan want het voedsel ligt voor het grijpen. Je ziet de regenwormen van afstand al in het gras liggen, en de ooievaar ziet dat ook. Het hoofdvoedsel in deze periode.

Juni '23: Vandaag 28 juni hebben we als It Eibertshiem weer de opsteker uitgereikt, dit keer aan Dhr. Willem van der Veen in Nijega. Deze opsteker hebben we in 2020 ingesteld omdat we vooral de biodiversiteit willen promoten en vooral die boeren welke daar aan bijdragen positief in het zonnetje zetten. Gelukkig zijn deze boeren er al heel lang en daarnaast komen er steeds meer pioniers bij welke aantonen dat natuur, landschap en boerenpraktijk prima samengaan. Kortom de boer van de toekomst bestaat al. En Dhr. Van der Veen is al decennia lang een boer met hart en ziel voor de weidevogels, en dus ook voor de ooievaar.

Op de foto neemt van der Veen de opsteker ter waarde van 2500€ in ontvangst van Freerk Jelsma en Wiepke Hooghiemster.


Nog even als vervolg op het nieuws over de boekpresentatie van De Ooievaar van Kester Freriks. Hij beschrijft op pagina 36 de Ooievaarsflat, doelende op de hoogspanningsmast aan de A6 bij Lelystad. Wij zijn wezen kijken en zie hier de foto’s.


Gisteren was de presentatie van het nieuwe boek de Ooievaar. Het is de 25 ste in de vogelserie van uitgeverij Atlascontact in Amsterdam.



Voor ooievaarsliefhebbers een must en ook voor mensen welke de ooievaar gewoon mooi vinden zeer interessant. Het boek ligt nu in de boekhandel voor 24,50€ en wij feliciteren Kester Freriks met dit mooie resultaat.

Op de foto overhandigd de schrijver het eerste exemplaar (bij uitgeverij Atlas in Amsterdam) aan Dick Jonkers welke in 1983 het boek schreef over Ooievaars in Nederland. Toen zo goed als verdwenen, nu weer geweldig mooi terug in Nederland.



Onderstaande foto is van 18 februari toen Dhr. Freriks op bezoek was bij H. Folkertsma, voor de benodigde input voor het boek.



 
Op 9 juni weer onze ring-dag gehouden en dat was een succes.

Mei '23: We zijn halverwege mei en er zijn al veel ooievaars met jongen. Vanaf de grond kunnen we ze veelal nog niet zien want de jongen zijn nog erg klein en komen nog niet boven de nestranden uit. Maar gelukkig hebben wij een webcam en kunnen zodoende 4 nesten in beeld krijgen. Op 1 van de nesten zijn we begonnen met 5 jongen en na een dag of 8 zie je regelmatig een jong met zijn kop door het verenkleed komen van de oudervogel. Ooievaars zijn echte geluksbrengers en met zo’n foto is dat glashelder.

April '23: De spanning stijgt! Overal in het land en de provincie zitten de ooievaars te broedden. We zijn hier in Buitenpost waar vroeger altijd ooievaars op het nest zaten tot in 1962. Toen duurde het tot 2004 voordat ze weer op het vertrouwde nest aan de West terugkeerden. En sinds een jaar of 4 zit er een 2de nest achter de boerderij op een Silo. Dit jaar kwam er verderop aan de Dijkhusterwei een derde (paal) nest bij, kortom het gaat uitstekend in Buitenpost. En nu wacht iedereen op het moment dat het eerste ei uitkomt.


We zijn al weer april en dat betekend meestal dat de eerste eieren er ook zijn, en dat is ook voor onze webcam het geval. Op zaterdag 1 april konden we de eerste 2 eieren zien liggen.



Verder is het op de nesten natuurlijk een drukte van belang maar ook overal in het veld tref je ooievaars. In Earnewâld zitten nu een 25 paar ooievaars en die krijgen op een mooie zonnige dag veel bekijks.

Maart '23: Maart 2023 is wel een maand van uitersten. De ene dag vliegen de sneeuwbuien je om de oren en de andere dag schijnt de zon volop en met een strakblauwe lucht kun je de mooiste foto’s maken. Verder moest er ook nog gewerkt worden in de sneeuw om 1 van de nesten wat bij te werken en recht te zetten. (op de foto Piet de Wit en Nico Minnema)


1)      Het is al weer 1 maart geweest en dus zijn de ooievaars weer live te volgen via onze webcam.

2)      Onze webcam schakelt tussen 3 nesten, dus vaak ziet u na een paar dagen weer in een ander nest.

3)      Naast onze nesten in Earnewâld zijn er nog meer Friese nesten in beeld want ook de ooievaars van  Beleef de lente komen uit Fryslân (Nijetrijne) en verder is er ook nog het nest vanuit Rottevalle.

4)      Verder kunt u via de link webcam ooievaars wereld wijd in ruim 600 ooievaarsnesten kijken.

Verder zijn er in maart al weer veel ooievaars terug op of bij hun nest. Van Earnewâld tot Beetsterzwaag, tot Tietjerk. In Tietjerk en ook in Beetsterzwaag nestelen naast de ooievaars ook reigers en verder zijn er ook nijlgansen welke af en toe een nest kraken.

Februari '23: De wintertelling is weer geweest en Stork heeft ons laten weten dat er 915 ooievaars zijn geteld. De traditie getrouwe grote groepen waren dit jaar kleiner dan voorgaande jaren. De grootste groep van 100+ zat bij De Schiphorst, en bij de milieu straten zoals in Oss en Tilburg was de groep kleiner.



We zitten al in februari, dus ons jaarverslag is uit. (Zie verder onder het kopje jaarverslagen)
 



Januari '23:
Een nieuw jaar en zoals gebruikelijk start Stork weer met de wintertelling op 14 en 15 januari.


December '22: We hebben al weer de laatste maand van het jaar te pakken en we hebben eens even naar onze terugmeldingen gekeken. Er zijn er de afgelopen 6 maanden ruim 100 binnen gekomen. De laatste maanden krijgen we vrij veel meldingen uit de regio Oss, waar een aantal van onze ooievaars verblijven bij de milieu straten. In de maanden augustus en september komen er de nodige meldingen uit België en Frankrijk en wat verder in de tijd is het veelal Spanje. Onze verste melding komt tot nu toe uit Marokko en deze ooievaar 4E 187 was dus ruim 2150 kilometer verder getrokken. Benieuwd naar zijn eindpunt maar of we dat ooit zullen horen blijft natuurlijk een grote vraag.

Oktober: We zijn al weer half oktober dus 2022 schiet al weer op, tijd om allerlei gegevens te verwerken en om terug te blikken. Er zijn in Fryslân veel succesvolle broedpogingen gedaan maar er zijn ook de nodige nesten onbezet gebleven. Jammer genoeg was het nest in Noardburgum daar 1 van. Op 12 maart werd het nest bij de poel vervangen en men hoopte natuurlijk op een paar ooievaars. De ooievaars kwamen wel langs en Simon Bijlsma wist er zelfs 1 met een kikker vast te leggen, maar het nest bleef verder onbezet. Hopelijk veranderd dit nog want heel Noardburgum heeft zijn best gedaan om dit voorelkaar te krijgen.

September: It Eibertshiem reikt opsteker uit in kader van biodiversiteit.

(Op de foto van links naar rechts Piet de Wit en Nico Minnema, van It Eibertshiem reiken de opsteker uit aan Rein en Auke Stremler.)



Juli: Voor de vierde keer op rij (nou ja op rij, in 2020 en 2021 kon het niet doorgaan door corona) werd op 6 juli op verzoek van het Gabriël-woonzorgcentrum te Hoogkerk, weer de jaarlijkse ooievaarstocht gehouden. We stonden voor de Lenna-flat in Wolvega bij het nest op de kunstfontein, toerden via de Blesdijke en Oldemarkt naar Spanga, dronken koffie bij restaurant Driewegsluis en genoten van het prachtige uitzicht. Toen op naar Beetsterzwaag en naar Earnewâld, we zagen veel ooievaars in het veld en op hun nesten. Via Burgum en Buitenpost richting Grijpskerk en weer naar Hoogkerk. Een prachtig mooie dag met als hoogtepunt toch wel de lunch in open lucht in het weiland tussen de A7 en de Beetstervaart.

Een gelukstreffer in Fryslân een ooievaar met een ringslang als prooi, met dank aan mevr. Marianne Doorbos voor de foto’s.


Juni: Hoewel het aantal jongen historisch laag was dit jaar zien we op bijgaande foto onze secretaris, Dhr. P. de Wit, toch met 2 duimen omhoog.

Dit omdat hij hier op het nest bij het kantoor van It Fryske Gea 2 jongen aantrof en dat was dit jaar dus al bijzonder. Voor de Wit was ook de plaats natuurlijk bijzonder dit omdat hij jaren werkte voor It Fryske Gea.


Persbericht:


Vandaag 4 juni Rondje Fryslân.


Juni is de maand dat de ooievaars stevig in de lift zitten, dit omdat er dan natuurlijk weer veel jongen bijkomen. Dat niet alle nesten even succesvol zijn moge duidelijk zijn. Zo zagen we voor onze webcam op 1 nest met 5 jongen na een week geen enkel jong meer en de andere 2 nesten gingen naar 3 en 2 jongen. Zoals de statistieken weergeven moeten we blij zijn met gemiddeld 2 jongen per nest. Zodoende blijft juni nog wel even spannend.



Niet alleen de ooievaars zitten in de lift maar ook onze bezoekers op de website. Want de ervaring leert ook hier dat het natuurlijk in de winterperiode rustig is op het net maar dat het in het voorjaar toeneemt.
In januari waren er 2200 bezoekers.

In februari waren er 1700 bezoekers.
In maart waren er 6500 bezoekers.
In april waren er 15000 bezoekers en in mei waren er 32000 bezoekers.

Er zijn wel grote verschillen per dag want we gaan van 555 tot 2297 per dag, maar met nu al 59555 bezoekers zijn we super tevreden.

Mei: We zitten al weer in de eerste helft van mei en dat is de periode dat de meeste jongen uit de dop komen. Hou dus onze webcam in de gaten want daar zijn, afwisselend, 3 van onze nesten in beeld.

April: We zijn ondertussen 17 april en de eerste jongen in Nederland zien we (via onze link> webcam ooievaars wereldwijd) in Rottevalle.


Vandaag (16/4) in Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.


De maand april is op een bijzondere manier begonnen. Flinke sneeuwbuien zorgden er voor dat de ooievaars bijna onzichtbaar waren en als de ooievaars de eieren keren liggen ze in een sneeuwnest. Nog niet eerder hebben we meegemaakt dat het eerste ooievaars-ei er eerder was dan het eerste kievitsei maar dat was in 2022 toch echt het geval. Het eerste ei van de ooievaar was er op 13 maart en op 14 maart werd er melding gemaakt van het eerste kievitsei. Kortom voor de ooievaar uitzonderlijk vroeg maar dat de ooievaars op 31 maart en 1 april in de sneeuw staan zien we ook maar zelden.

Maart: Maart schiet al weer op en dus is het een drukke maand voor de ooievaars. Op hun favoriete boerderij in Lippenhuizen zijn de 4 nesten weer bezet. En in Earnewâld zijn de ooievaars druk in de weer om het meest spectaculaire nest nog verder te verfraaien.

Februari:

Op 18 februari raasde de storm Eunice over Nederland. Onze ooievaarsnesten konden daar goed tegen. In Beetsterzwaag waaide 1 nest uit de boom en in Earnewâld gingen 2 bomen om met nest en al en uit 2 andere bomen was het nest weggewaaid.

Verder konden we zien dat in Earnewâld op een enkel nest de ooievaars al weer terug waren van de trek of verblijf elders in ons land. In Beetsterzwaag waren opvallend genoeg al weer 80% van de nesten bezet met ooievaars.

 Verder is ons jaarverslag uit. U vind dit onder het kopje jaarverslagen.

  


We zitten al weer in februari en Stork laat ons het volgende weten wat de Wintertelling betreft.

Januari: Deze maand organiseert STORK weer de jaarlijkse wintertelling. Zie foto voor de verdere gegevens.

December: Proost, Op een gezond 2022!

November: Ooievaars zijn echte opportunisten wat betreft voedsel zoeken. De bekendste voorbeelden daarvan zijn natuurlijk de afvalverwerkingsplaatsen in Spanje waar onze aldaar overwinterende ooievaars massaal gebruik van maken. Voor hoelang nog is de vraag want ook in Spanje veranderen dit jaar de regels. In Nederland kennen we dit fenomeen eigenlijk niet. Toch worden er rond Oss regelmatig groepjes en grote groepen ooievaars gezien (tot wel 100 stuks) welke de afval-verwerking in Oss bezoeken. Afgelopen week telde ik er ruim 40 welke in afwachting waren van een lekker hapje.

September: Wat gaat de tijd toch snel. Nog een week en het is al weer 4 oktober en dierendag. Als je, zoals op bijgaande foto, dan terug gaat naar 4 mei als de jonge ooievaars net uit het ei kruipen, zou je nooit verwachten dat ze dan eind augustus al op trek gaan en nu waarschijnlijk in Spanje zitten of nog verder en de straat van Gibraltar al gepasseerd zijn.

Augustus: Augustus is de maand waarop de ooievaars zich gaan verzamelen voor de trek richting het Zuiden. De jonge ooievaars gaan daarbij meestal als eersten. Boven de straat van Gibraltar zijn de afgelopen week al duizenden ooievaars (waarschijnlijk Iberische) overgestoken. De jonge ooievaars uit Fryslân zijn nog niet zo ver en ook voor onze webcam zie je ze nog steeds op het nest zitten. Ook gaan deze jongen meestal niet verder dan Spanje/Portugal. Iets wat vaak volgend jaar weer wordt bevestigd doordat we dan de terugmeldingen binnen krijgen. Ongetwijfeld krijgen we de komende weken ook boven Fryslân grotere groepen ooievaars (op thermiek) te zien.

 

Johannes Ruud Fokkens had op facebook een prachtige foto van een Kraanvogel en Ooievaar(s) en die mochten we ook hier plaatsen. Met dank.

Juli: De maand van vliegoefeningen:

Voederen/eten:

En de maand van, drukte op het dak:

Juni: Vrijdag 18 juni hebben we onze jaarlijkse ring-dag gehouden. Dit in Earnewâld en in Beetsterzwaag, Lippenhuizen en Terwispel. In totaal hebben we 85 jonge ooievaars van een ring voorzien. Verreweg de meeste ooievaars zitten op een zelfgemaakt nest in de boom, maar sommigen kiezen voor een wat opvallender locatie zoals deze oude molen in Earnewâld, en prachtig op het dak in Terwispel.


Nederland ooievaarsland. Prachtig in zomers weer.

Megen

Offingawier

Gauw

Rossum

Mei: Een geluksmoment kan zo verdwijnen. De afgelopen week was redelijk dramatisch voor onze jongen met het pinksterweekend en afgelopen dinsdag als triest dieptepunt. De regen begon s’ nachts rond 01.00 uur en duurde tot ver in de dinsdagochtend en de temperatuur bleef steken op 9 graden. Op 18 mei zaten er in de 3 nesten voor de webcam nog 13 jongen en vandaag (26 mei) nog 5!


Geluksmomentje.
Soms heb je geluk als fotograaf, want de temperatuur zat tot heden wat tegen en met koud weer zitten de ooievaars echt bovenop de jongen. Want ze moeten warm blijven. Hier de toevalstreffer, dat een jong net het kopje tussen de veren uitsteekt.


Mei is de maand waarop de jongen uit het ei komen, dus hou onze webcam in de gaten en volg ze live.



En of je nu een mega nest hebt zoals hier in Earnewâld of een mini nest waar bijna geen tak op ligt zoals dit nest in Mildam, de jongen merken vast geen verschil.



En onze wereldburgers zijn nog steeds populair, dat merken we ook op facebook. We zijn in 2015 gestart en het duurde 15 maanden voordat we de eerste 1000 volgers/likes hadden, met dank aan familie, vrienden en collega’s. Zodoende is Groningen lange tijd de stad geweest met de meeste volgers. Ondertussen echter wel ingehaald door Den Haag en Amsterdam. Maar ook internationaal worden we op de voet gevolgd. Nu al zijn er in 20 landen per land meer dan 1000 volgers. En afgelopen maand zijn we de 100.000 gepasseerd.



April: Deze maand is het grote verzamelen begonnen. Eerst gaan er veel takken op het nest en dan volgt de stoffering.


Het tweede kwartaal dient zich al weer aan. Het kwartaal voor de ooievaars waarin er veel staat te gebeuren. Via onze webcam kunt u de ooievaars live volgen. We brengen wisselend de beelden vanaf 3 nesten welke onze camera kan vangen.

En de eerste 7000 bezoekers hebben ondertussen de website al bezocht.


Professor dr. Theunis Piersma, hoogleraar trekvogelecologie schreef voor It Eibertshiem/ooievaars.nl het volgende:


Download: Ooievaarverslag, voorwoord Teunis Piersma

Maart: Het loopt al weer tegen maart en in de afgelopen week zijn onze ooievaars overal teruggekeerd. Van It Sud in Drachten:

Tot Beetsterzwaag:

 En Earnewâld:

En ook in Le Mar in Frankrijk zit “onze” ooievaar weer op zijn nest (Frankrijk). (met dank aan dhr. F. Mortreux.)

Februari: Ons jaarverslag is verschenen, klik op jaarverslagen.

Januari: In het weekend van 16 & 17 januari houdt STORK weer het jaarlijkse telweekend voor ooievaars.

Kortom: Ziet u ergens ooievaars, kies 1 van de 3 opties om hier een melding van te maken. Bij voorbaat dank.


Gelukkig Nieuwjaar!

Nieuws 2020:

December: We zitten al weer in de laatste laatste maand van 2020 en veel van onze ooievaars zitten nu in Spanje, waar zo’n 50.000 ooievaars overwinteren.
Van San Sebastian en Bilbao tot Sevilla en Facinas krijgen we dan ook terugmeldingen. Veel ooievaars zitten bij de vuilstort, waar ze in het afval om-pikken of op de rijstvelden waar ze zich tegoed doen aan de Amerikaanse rivierkreeften.

Oktober: Vandaag is het 4 oktober, dierendag. Wat de ooievaars betreft staat het nieuws momenteel nog geheel in de richting van de trek. Gelukkig gaat ruim 85% van de ooievaars op trek en via ringen en zenders komen we dus heel veel aan de weet. Bij ons komen er veel ringmeldingen binnen (en vanuit het buitenland soms ook met jaren vertraging) en dat geeft een mooi inzicht. En via zenders zien we bijvoorbeeld dat een ooievaar uit Polen een paar weken later in Soedan zit.

Augustus: Ook in augustus tref je nog regelmatig jonge ooievaars op het nest. Dan weer is het nest leeg en even later staan er weer 2 jongen op. Verder zullen deze maand weer veel jongen op trek gaan naar Zuidelijke oorden. Ongeveer 85% gaat op trek en ongeveer 600 ooievaars ( vaak de iets oudere) blijven in ons land.

Juli: Internationaal in het nieuws omdat er een ooievaar zou zijn met een kleurafwijking. En we worden dus op de voet gevolgd want er was plots een man met een ladder, dit om de vreemde kleur weg te spoelen want het bleek viezigheid te zijn, hi hi.

Juli schiet al weer op en overal in Nederland zie je nu jonge ooievaars vliegen. Dan weer is het nest leeg en even later zitten er weer een aantal jongen op. Een fraai gezicht.


Het is half juli en we bezochten diverse ooievaarswegen.
Op volgorde Buitenpost, Offingawier, Lelystad, Lippenhuizen, Herwijnen, Rossum, Vathorst, Spanga, Hurwenen, Megen.

Juni: We zitten al weer in de tweede helft van juni en we krijgen steeds meer zicht op de ontwikkelingen rond de ooievaars. Op vrijdag 12 juni en woensdag 17 juni zijn we druk in de weer geweest met het ringen van de jonge ooievaars. Eerst in Earnewâld en daar ontdekten we dat er toch nogal een aantal nesten waren, waar ondertussen alle jongen dood waren. Ook opvallend, er zitten nog ooievaars te broedden en een paar ooievaars waren nog te klein om een ring te krijgen. Er zit dus ruim 10 weken leeftijdsverschil in en broedende ooievaars half juni hebben we nog nooit eerder meegemaakt.
In Beetsterzwaag kregen we eenzelfde beeld. Te kleine jongen voor het ringen, nog broedende ooievaars en veel nesten waar nu geen jongen meer zijn. En dus ook opmerkelijke verschillen. In het nest bij It Fryske Gea waren alle jongen dood en bij Lauswolt waren er van de 10 nesten nog maar 4 bezet met jongen en/of eieren. Maar dan bij de boerderij van Tjeerdsma en bij het tolhuis aan de overkant een totaal ander beeld. Ook hier 10 nesten met overal 2 jongen per nest. Het blijft dus wat gissen naar de oorzaak want deze beide gebiedjes liggen hemelsbreed natuurlijk dicht bij elkaar. En we treffen ook 7 nesten met elk 3 jongen.

In totaal hebben we 74 ooievaars van een ring voorzien en er zijn nog ruim 30 jongen waar we niet bij kunnen om ze van een ring te voorzien.

Kortom we hebben in 2020 een redelijk gemiddeld resultaat wat zeker vergelijkbaar is met vorig jaar. Kijken we naar het totaal van de reproductie dan is het aantal jongen te laag in verhouding tot het aantal nesten.

Of de droogte ook meespeelt in dit geheel durven we niet met zekerheid te zeggen, vooral omdat de resultaten binnen bijvoorbeeld een straal van 1 kilometer al zo sterk wisselt. De ervaring leert wel dat als boeren hun weiland bevloeien de ooievaars er als de kippen bij zijn, maar gemak dient de mens en ook de vogels, dus significant is het niet.



De foto’s van de ooievaars zijn genomen aan de Dûker in Terwispel (Nest op dak boerderij aan A7) op een Silo in Lippenhuizen, aan It Sûd in Drachten (3 in nest) en in Earnewâld staat het fraaie nest op klein windmolen waar Freerk Jelsma de ooievaars van een ring voorziet.

Mei: Met dank aan de Leeuwarder Courant:


21 mei. Geboortenieuws:

Sinds 2009 hebben we een webcam en daardoor krijgen we een beter zicht op de ontwikkelingen rond de ooievaars. We wisten al lange tijd dat ooievaars gemiddeld 4 eieren leggen en soms 5. We hebben voor onze camera in de afgelopen 12 jaar nog maar een paar keer echt 4 jongen gezien. Er komen wel vaker 4 uit het ei maar voordat je ze dan goed kan onderscheiden is er vaak al eentje dood. Dit jaar hebben we dan ook een unicum. Op 10 mei kroop het eerste jong uit het ei en nu 12 dagen later zitten er 5 voor de camera.
Voordat je dat goed te zien krijgt is er bijna sprake van een soort van speurtocht. Want soms, als pa of ma nog op de jongen zit, krijg je maar 1 kopje te zien, en krijg je in het nest hetzelfde beeld. Of zijn er nu twee, of drie. Nee joh er zijn er 4. Maar het blijken er toch echt 5 te zijn.


J’etais content de la photo monieur F. Mortreux, de France, ll a trouvé notre cogogne sur le nid. Ll avait déjá été repéré
en Angleterre.

Blij was ik met de foto van Dhr. F. Mortreux uit Frankrijk. Hij trof namelijk een van “onze” ooievaars op het nest in Frankrijk. Eerder al hadden we meldingen gehad van broedende ooievaars uit Denemarken en Duitsland, en nu dan dus ook uit Frankrijk. Grappig daarbij is dat deze ooievaar in 2018 een maand lang werd waargenomen in Engeland. Hij/zij is geboren in 2015 in Earnewâld.


Vandaag is het 8 mei en is het precies 40 jaar geleden dat It Eibertshiem werd geopend. Toen een situatie van 10 broedparen in Nederland en 0,0 in Friesland. Nu vandaag de dag 160 broedparen in Fryslân en 1200 paar in Nederland.


We zitten weer in mei. De maand dat de jonge ooievaars weer uit het ei kruipen en dat de oudervogels het druk krijgen met het voeren van de jongen.

April: We zitten al weer in april en we zitten veel binnen, maar gelukkig kunnen we de ooievaars nog wel volgen, via onze webcam kijkt u in een nest in Earnewâld, en via links kunt u zelfs wereldwijd in 450 nesten kijken.

De meeste ooievaar zitten ondertussen op de eieren en het gaat tot nu toe prima. We gaan even in diverse plaatsen kijken bij de ooievaars.

Eerst Earnewâld:



Dan Beetsterzwaag:



En als laatste Tietjerk:

Maart: We zijn al weer halverwege maart en de ooievaars zijn druk aan het nestelen, hoewel ze nog niet allemaal al op hun nest zijn terug gekeerd. Via onze live-stream kunt u dit goed volgen.
Ook via Facebook volgt men ons goed en de PR via dat kanaal gaat uitstekend. Exact 5 jaar geleden zijn we met FB begonnen en het duurde ruim een jaar voordat we de eerste 1000 volgers/likes hadden. Dit met dank aan mijn vrienden/collega’s en zodoende is Groningen nog steeds de populairste plaats wat het aantal volgers betreft. Gezien het aantal bezette nesten en inwonertal is er dus nog wat te winnen in bijvoorbeeld Den Haag en Amsterdam. Wat Fryslân betreft moet Beetsterzwaag natuurlijk de populairste plaats worden.
Maar we zijn er natuurlijk heel blij mee, en we zijn internationaal, want er zijn al meer dan 12 landen waar we (per land) al meer dan 1000 volgers hebben.
Kortom:

 Start 2015

  0000 volgers.

 2016

 1000 volgers

 2017

 5000 volgers

 2018

 15.000 volgers

 2019

 30.000 volgers

 2020

 50.000 volgers/likes

Februari: Onze livestream is weer in de lucht dus u kunt de ooievaars nu weer live volgen. En zo eind februari, begin maart gaat de nestbouw weer van start dus alle reden om even af te stemmen op onze webcam.

Januari 2020: In ons jaarverslag was het Hans Wiegel, die de spits afbeet, maar het slot was in goede handen bij Jan Terlouw. Hij dichtte speciaal voor It Eibertshiem/Ooievaars.nl het bijgaande gedicht:

Verder zitten we al weer in februari en de wintertelling is al weer achter de rug. Zoals we al verwacht hadden waren er aanmerkelijk meer ooievaars in ons land achtergebleven dan te doen gebruikelijk. Het uiteindelijke getal zal zo rond de 1000 exemplaren komen te liggen.

In de media is ons verslag goed opgepikt en breed verspreid, van radio, tv en kranten. Onder anderen, Friesch dagblad, Leeuwarder courant, AD, Media Aktief, Woudklank, Kollumer, Drachtster courant, Van Stad tot Wad. De foto’s komen uit Drachtster, Media Aktief en Van Stad tot Wad.

     

 


Hans Wiegel:

Dit jaar op 8 mei bestaat It Eibertshiem 40 jaar en vandaag is dan ook het 40 ste jaarverslag verschenen. Dhr. Hans Wiegel doet daarom het voorwoord. Verder aandacht voor 40 jaar It Eibertshiem, 50 jaar Het ooievaarsproject en It Eibertshiem 2.0 Daar nadrukkelijk aandacht voor het herstel van het kruidenrijk grasland. Een soort van stimuleringsprijs als beloning voor een mooi initiatief.


December 2019: Sinterklaas is al weer het land uit en de meeste ooievaars ook. Klaas schijnt naar Spanje afgereisd en die heeft dus grote kans dat hij daar onze ooievaars treft want veel overwinteren daar.

Ook de grote groep ooievaars in Oldemarkt zijn eind november vertrokken, met onbekende bestemming.

Verder is er deze maand weinig te melden, uiteraard kunnen we al even de datum voor de wintertelling vermelden, en dat is op 18 en 19 januari.

Tot slot willen wij vanaf deze plaats een ieder gezegende kerstdagen en een voorspoedig 2020 wensen. En wij maken ons op voor ons jubileumjaar, 40 jaar ooievaars.nl/ It Eibertshiem.

November: Het is november en gelukkig zijn de meeste ooievaars al lang vertrokken naar Zuidelijker streken. Aan die trek kleven ook de nodige gevaren, zo laat STORK ons zien dat er in september al eentje gesneuveld is in de hoogspanning bij Groningen:

En via een ringmelding uit Frankrijk zien we ook dat 1 van onze ooievaars uit Earnewâld het loodje legde in de hoogspanning.

 

Gelukkig komen veel ooievaars verder en vanuit Frankrijk en Spanje hebben we dan ook al weer diverse terugmeldingen ontvangen. Echt spectaculaire meldingen zijn er nog niet van de ooievaars geboren in dit jaar maar dat komt ook omdat er tussen de melding gedaan in het buitenland en de binnenkomst bij ons soms wel meer dan een jaar tussen zit.

Er zijn wereldwijd ook nog gezenderde ooievaars en de berichten daarvan zijn a la minuut beschikbaar. Jammer genoeg betreft dit geen Nederlandse ooievaars. Maar net over de grens in het Zwin in België zijn ooievaars gezenderd en vandaar weten we dat de ooievaars ook verder trekken dan Spanje en de straat van Gibraltar over steken.

En een ooievaar uit Wittenberg (tussen Berlijn en Leipzig) werd afgelezen in Alman in Turkije.

Van de zwarte ooievaars vanuit Polen (regio Dyrekcja) welke ook een zender dragen is te melden dat deze nog veel verder trekken en via de Bosporus verblijven in onder andere Israël, aan het meer van Tiberias en in het nog verder gelegen Zuid Chad bij de Batha rivier en dan hebben die dus al zo’n 7000 km gehad.


 


Oktober: Bijzonder.

We zitten in de tweede helft oktober en nog steeds zijn ze er, de ooievaars in Oldemarkt. Mijn speciale correspondente aldaar, Mevr. Veldsink houd mij goed op de hoogte. Half augustus waren ze er, eerst in kleine aantallen en dat groeide uit tot een grote groep. En nu dus al meer dan 80 nachten op de ijsbaan. (met dank aan Veldsink voor de foto’s)



Waarom? Is steeds de vraag. Waarom zitten deze ooievaars daar zo lang te overnachten en waarom zijn ze niet al lang op trek. We weten het niet maar de kans is groot dat het met het voedselaanbod te maken heeft. En in dit geval mogelijk met de muizenplaag. Een ooievaar is een echte muizeneter en die zijn er volop momenteel. Als je de grond goed bekijkt zie je 10 tallen muizenholletjes en heel veel loopsporen/gangen. Zet je de tuinslang op 1 vierkante meter dan zie je zo 10 muizen weg hollen. En dan zou je in 1 ha 10.000 muizen kunnen hebben. De schattingen wijzen ook in de richting van 6000 muizen per ha. Dus volop voedsel voor de ooievaar.



Augustus:
Oldemarkt in de ban van de ooievaars/Ooievaars in de ban van Oldemarkt. In Oldemarkt zitten nu al een week of drie een groep ooievaars welke daar steeds komen te overnachten. Eerst waren er een stuk of 10 maar nu, 24 augustus, zijn het er veel meer.

Ik arriveer om 19.00 uur bij de ijsbaan en er is nog geen ooievaar te bekennen. Om de ijsbaan lopend zie ik er eentje heel hoog in de lucht boven het dorp. Dan om 19.30 strijkt de eerste neer op een lantaarnpaal van de ijsbaan. Na 10 minuten zitten er 4 en nog 10 minuten later al 10. Rond 20.00 uur zitten er op alle lantaarns ooievaars en tel ik er 26. Maar er komen nog steeds  meer ooievaars en die wijken nu uit naar een telecom mast, een hijskraan, hier en daar een dak en naar andere lichtmasten. Even later zitten er 12 in de telecommast en tref je bij alle invalswegen en rotondes in het dorp overal ooievaars. En bij de ijsbaan tref je vele dorpelingen welke genieten van de fraaie schouwspel, want zeg nu zelf, dit blijft een geweldig fenomeen, 80 ooievaars in je dorp.

 


We zitten al weer in augustus, de maand dat de ooievaars zich gaan verzamelen om op trek te gaan. Dit is dus de maand met veel kans op grotere groepen ooievaars welke op thermiek in de lucht zweven.


Juli: In de julimaand dreigt er weer een muizenplaag met name in Zuidwest Fryslân. Voor boeren en muizen redelijk rampzalig maar voor muizenliefhebbers als buizerd, torenvalk, reigers, meeuwen en natuurlijk ooievaars ontstaat er dan een soort van tafeltje dek je. Bij Tjerkgaast, waar de ooievaars normaliter eigenlijk niet voorkomen tref ik er een 40 tal op een ondergezet weiland aan.


We zitten al weer in juli en met de voorbije zeer warme dagen, ging bij de ooievaars het hitteprotocol in. Normaliter zit er in het voer voldoende vocht maar met extreme warmte krijgen de jonge ooievaars ook water aangeleverd op het nest.

Juni: Al dat ringwerk doen we natuurlijk niet voor niets. Hierdoor kunnen we ontzettend veel gegevens verzamelen en weten we ook waar “onze” ooievaars verblijven. Zien we ergens een ooievaar met een ring, dan kunnen wij aan de hand van het nummer achterhalen waar deze vandaan komt, wat de leeftijd is, en wie de ringer is. Zo weten we bijvoorbeeld dat op het nest in Tijnje ooievaar 4527 zit welke in 1999 geboren is in Earnewâld. Maar ook over de trek komen we veel aan de weet. Want uit België, Frankrijk, Spanje en Portugal krijgen we veel meldingen van trekkers en overwinteraars. En hoewel in landen als Spanje en Portugal natuurlijk ook heel veel ooievaars broedden, blijven onze overwinterende ooievaars daar dus niet om te broedden. De ooievaars welke daar nu op het nest zitten zijn dus niet uit Nederland afkomstig maar echt Spaans of Portugees.
Maar niet minder mooi, getuige bijgaande foto’s. Met dank aan René Phillips fotografie.


Op 17 juni hebben we weer onze jaarlijkse ring-dag gehouden. In Earnewâld zijn een 24 tal nesten met ruim 40 jongen en 30 daarvan hebben we kunnen ringen. In Beetsterzwaag hebben we op een 50 tal nesten ruim 70 jongen gespot en 50 daarvan zijn nu geringd. Met deze aantallen jongen is 2019 een heel gemiddeld jaar wat broedsucces betreft. Normaliter ligt dit op 1,8 jong per nest en in Earnewâld halen we nu 1,7 jong per nest. In Beetsterzwaag ligt dat dus wat lager met 1,4 jong per nest.


Earnewâld, 3 juni. De jongen doen het uitstekend en er wordt druk voedsel aangevoerd. En ook al ben je nog niet al te groot, zo’n lekker mol gaat er wel in.


Het mooiste boerderij-dak te Lippenhuizen. Het blijft een fantastisch mooi gezicht. En ook op de naastgelegen silo zit een paartje ooievaars met jongen.

Halverwege mei: In mei leggen alle vogels een ei, is het gezegde, maar voor de ooievaars is dat eigenlijk april. Gemiddeld genomen heb je 1 april het eerste ei en 1 mei het eerste jong.

De eerste jongen zijn nu ook zichtbaar. Soms moet je lang onder een boom van een meter of 15 tot 20 staan om de eerste kopjes te ontdekken maar ze zijn er, als je even goed oplet.



Op de boerderij zijn ze al wat ouder en zie je drie jongen welke al een stuk beter zichtbaar zijn.



Verder zijn er dit jaar diverse nesten waar wel gebroed is maar waar de eieren uit het nest zijn geraakt. Je ziet nu dan vaak wel 2 ooievaars op het nest maar deze verdwijnen meteen allebei wanneer je in de buurt van het nest komt. Kortom zoveel jongen als vorig jaar zullen we in 2019 zeker niet gaan halen.



Kortom, er zijn momenteel nog veel ooievaars welke zitten te broedden, hier en daar liggen aangepikte eieren

er kruipen jongen uit het ei

 

en

ma of pa staat op het nest met de eerste jongen

 

April: Op weg naar het nest!

Garijp.

Amersfoort.

Buitenpost.

Lelystad.

Megen.

Earnewâld via onze webcam, in/op het nest.


We zijn weer live in de lucht. Vanuit Earnewâld kunt u weer in het ooievaarsnest kijken. Balsend , copulerend, en spectaculaire vliegbeelden, er valt weer van alles te zien.

Maart: Het is vandaag 1 maart en gisteren hadden we nog de indruk dat we al mei waren, wat het weer betreft. Het eerste kievitsei gevonden in februari. Dat is toch echt een unicum.

In park Vijversburg bij Tietjerk zijn de eerste 12 nesten weer bezet.

En ook de reigers zijn druk in de weer met hun nesten. Reigers leggen veel eerder dan ooievaars een ei en ik schat het aantal nesten daar op een kleine 30, dus te zijner tijd is daar veel concurrentie.




In Earnewâld zitten de ooievaars weer heel hoog in de boom.

En natuurlijk ook op hun paalnest, in de karakteristieke houding.

Verder een mooi nest in de Elseboom en het paar wat in de Berk hun nest heeft moet bijna horizontaal opstijgen.



Februari:
Vandaag 15 februari en schitterend zonnig weer. In Beetsterzwaag zijn de eerste 2 ooievaars terug van weggeweest. Tegenover van Harinxmastate treffen we ooievaar 7339 welke in 2005 is geboren aan het ter Haaswegje in Staphorst. In de afgelopen 15 jaar is deze vogel nooit eerder ergens afgelezen. In het weiland naast het kantoor van It Fryske Gea loopt nog een exemplaar en ook deze vliegt even later naar het nest aldaar.


De telling is voorbij.

Nog niet alle resultaten zijn binnen maar hierbij eerst de voorlopige uitslag.
Traditiegetrouw zitten de meeste ooievaars bij De Schiphorst, daar zijn er 108 geteld. Verder zit er bij Oss een grote groep van 75 exemplaren.
Dan de ooievaars “ van Mevrouw Harders” te Voorburg, waar er 34 waren en ten noorden van Utrecht zaten 32. Verder veel enkelingen en zeer kleine groepjes.
In totaal zijn er tot nu toe gegevens binnen van 547 getelde ooievaars. Bron: STORK.


Een nieuw jaar, dus nieuwe kansen voor de ooievaar.

We beginnen dit jaar met onze jaarlijkse wintertelling. Deze wordt gehouden op 12 en 13 januari en Pr. Mr. Pieter van Vollenhoven roept ons via STORK op om mee te tellen.
U kunt uw gegevens (aantal+ locatie+ eventueel ringnummer) doorgeven via wintertelling2019@ooievaars.eu


Klik hier voor het nieuws van 2018


Terug naar boven